Home
tentoonstellingen

14 oktober 2022 t/m 15 januari 2023

Tentoonstelling Imagine Intuition

Intuïtie

Intuïtie: iedereen heeft er een idee of gevoel bij. Maar wát is het nu precies? Museum De Lakenhal duikt met de tentoonstelling Imagine Intuition in dit thema. We vroegen een zevental kunstenaars om dit ongrijpbare en toch cruciale begrip te verbeelden. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij installaties die aanzetten tot actie, reactie of juist contemplatie. Ontmoet robots met menselijke eigenschappen, ervaar hoe jouw intuïtieve beweging wordt omgezet in beeld en geluid, dompel je onder in magische rituelen en licht, of focus je op je eigen lichaam en gedachten. Imagine Intuition laat je de veelzijdigheid, de kracht en het mysterie van intuïtie beleven.

bestel je tickets

Met werk van

Lonneke Gordijn (Studio DRIFT) | Kevin Osepa | Jos Agasi | Bram Ellens | DIKKER + OOSTRIK | Janet Vollebregt

Activiteiten

Rondom de tentoonstelling valt een hoop te beleven. Zo organiseren we elke tweede vrijdag van de maand een avondprogramma - Lakenhal Laat - met performances, artists talks, speedlezingen, workshops en live muziek. Of kom naar de voelsprietenrondleiding, Winter School of de lezingenreeks in samenwerking met Studium Generale. Houd de agenda in de gaten voor het programma en tickets.

bekijk de agenda


Lonneke Gordijn / Studio DRIFT

Guidance of the lights

Studio DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) stelt met sculpturen, installaties en performances al jaren fundamentele vragen over het leven. In 2021 groeide er bij Lonneke Gordijn behoefte aan reflectie op haar eigen werk en werkwijze. Samen met Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, verdiepte zij zich in het thema intuïtie. Vanuit een intensieve dialoog tussen de kunstenaar en wetenschapper ontstond een nieuwe installatie: Guidance of the lights.

Andrea Evers + Lonneke Gorijn
Andrea Evers + Lonneke Gorijn Foto: Koen Suidgeest
Foto: Joep Jacobs
Kevin Osepa
Kevin Osepa Foto: Koen Suidgeest

Kevin Osepa

Domènchi - Don't Mention

Kevin Osepa is als filmregisseur en beeldend kunstenaar een verhalenverteller. Zijn identiteit wordt gevormd door de spiritualiteit, rituelen en cultuur van Curaçao. In een wandvullende installatie onderzoekt hij het begrip intuïtie vanuit zijn familiegeschiedenis en zijn fascinatie voor het intuïtief betekenis geven aan alledaagse producten.

Foto: Joep Jacobs

Jos Agasi

Under the skin

Toeval en tijd zijn de belangrijkste aspecten van de installatie van beeldend kunstenaar Jos Agasi. Voor Imagine Intuition zet Agasi verschillende kanten van zijn belevingswereld naast elkaar. Aan de ene kant is zijn kalme innerlijke gemoed te vinden, aan de andere kant de onrust als gevolg van invloeden van buitenaf. Ze ontmoeten elkaar in het midden, op een door Agasi zelfgekweekt sculpturaal gevormd biocanvas.

Jos Agasi
Jos Agasi Foto: Koen Suidgeest
Foto: Joep Jacobs
Bram Ellens
Bram Ellens Foto: Koen Suidgeest

Bram Ellens

Mother and child

De relatie tussen mens, robots en technologie staat centraal in de sculpturen van Bram Ellens. Hierin dicht hij machines menselijke of dierlijke waarden toe. Zijn installaties laten de toeschouwers zelden koud. In Imagine Intuition kiest Ellens voor de klassieke representatie van moeder en kind, die hij ziet als oerbeeld voor intuïtieve relaties en communicatie. Het is voor het eerst dat Ellens twee robots laat interacteren: een technisch spannende exercitie.

Foto: Joep Jacobs

Dikker+Oostrik

Harmonic Dissonance: Phantom Body

De installaties van cognitief neurowetenschapper Suzanne Dikker en kunstenaar Matthias Oostrik bestaan bij de gratie van bezoekers. In de beweeglijke en interactieve presentaties vloeien kunst en wetenschap in elkaar over. Hun nieuwe installatie Harmonic Dissonance: Phantom Body verkent de paradox van de (on)meetbaarheid van het intuïtieve lichaam.

DIKKER+OOSTRIK
DIKKER+OOSTRIK Foto: Koen Suidgeest
Foto: Joep Jacobs
Janet Vollebregt
Janet Vollebregt Foto: Koen Suidgeest

Janet Vollebregt

Tune in Portal II + You are present

Janet Vollebregt wil mensen omgevingen of sferen bieden waar ze rust vinden, en tegelijkertijd ervan bewust worden dat alles verbonden is. Haar ontwerpfilosofie is geworteld in haar technische opleiding architectuur én in haar levenslange studie en beoefening van oosterse en westerse filosofie en therapie. Voor dit project realiseerde zij twee installaties: een als toegang tot het museum en een als afsluiting van de tentoonstelling.

Foto: Joep Jacobs
Foto: Joep Jacobs


kunst en wetenschap

Deze tentoonstelling is een bijzondere verstrengeling van wetenschappelijk en artistiek onderzoek. Dat is terug te zien in de samenwerking tussen kunstenaars en academici bij de realisatie van nieuwe werken. Tijdens Imagine Intuition onderzoekt Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, hoe kunstenaars en wetenschappers vandaag de dag denken over intuïtie en dit in hun werk verbeelden.

Deze tentoonstelling organiseert Museum De Lakenhal in het kader van European City of Science Leiden 2022.

Foto: Joep Jacobs

Deze tentoonstelling is samengesteld door conservator actuele kunst Nicole Roepers. Vormconcept door Anton Spruit. Imagine Intuition kwam tot stand naar aanleiding van European City of Science Leiden 2022 en mede in samenwerking met Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie.

Met dank aan het Mondriaan Fonds | Stichting Stokroos | Gemeente Leiden | Universiteit Leiden.